Slecht nieuws voor je lief… Hij of zij blijkt ernstig ziek. Vanaf nu ben jij ‘de partner van’. Waarschijnlijk is je eerste reactie: familie bellen, vrienden informeren.

Maar wacht! 

Je hebt een keuze. Je kunt ook eerst nog even nadenken over de consequenties van het delen van het slechte nieuws. Die zijn er namelijk legio. En nogal bepalend voor jullie toekomst op de korte termijn! 

Het koppel ‘waarmee iets is’…

Waarom zou je het niet vertellen? Omdat het nieuws niet alleen jullie wereld verandert, maar ook de wereld om jullie heen. Vanaf het moment dat het slechte nieuws naar buiten komt, kijk de omgeving anders tegen jullie aan. Bejegent jullie anders. Van het ene op het andere moment zijn jullie getransformeerd van een ‘normaal’ stel’ naar een koppel waarmee ‘iets is’.

Is dat eigenlijk erg? 

Nooit meer incognito, voor altijd ‘partner van’ 

Dat bepaal jij natuurlijk zelf. Mogelijk vind je het fijn om over de nieuwe situatie te praten en troost, medeleven en raad te krijgen. Maar door het slecht nieuws met de buitenwereld te delen betrek je hen erbij. Overal waar je komt is het onderwerp van gesprek, word je gevraagd hoe het is, of er nog ontwikkelingen zijn, of je partner pijn heeft, of jij het allemaal redt. 

Er is geen ontsnappen aan. Vanaf het moment dat je het deelt, is de ziekte van je partner nooit meer weg. Je leeft nooit meer incognito. Je bent nooit meer dezelfde, je bent voor altijd ‘de partner van’. 

Ook als je er even niet aan wilt denken, er een ogenblik los van wilt komen. Je wilt concentreren op dingen die óók belangrijk voor je zijn. Waar jij centraal staat in plaats van je zieke partner.

Dat is één ding. 

Mensen vullen in

Iets anders is dat de omgeving je anders tegemoet treedt nadat het slechte nieuws bekend is. Mensen vullen voor je in. Je wordt ontzien, wordt misschien niet meer gevraagd om ergens aan mee toe doen. Je kan immers niet lang van huis vanwege de zorg voor je zieke partner, denkt men. Of mensen vinden het moeilijk om ermee om te gaan en mijden je wellicht. 

Hoe dan ook, het perspectief van je omgeving naar jou verandert. 

Nieuws gaat waar het niet gaan kan

Daar komt bij dat nieuws – en zeker slecht nieuws – als een razende ridder naar buiten gaat. 

Er is geen weg meer terug. Eens gedeeld, blijft gedeeld en meestal ongecontroleerd. 

Nieuws gaat waar het niet gaan kan en verandert van vorm. 

Schaamrood op de kaken

Zo werd ik gecondoleerd met het overlijden van mijn man terwijl ik hem net in redelijke toestand had thuisgelaten. Een kennis legde een arm om me heen en troostte me met mijn verlies. Gelukkig kon ik mijn lief bellen. Ik zette zijn stem op de speaker en vroeg of hij nog leefde. Dit beaamde hij met een gulle lach waardoor mijn kennis met het schaamrood op de kaken vertelde dat zij toch echte had gehoord dat het al gebeurd was met mijn partner. Duidelijk: nieuws krijgt zijn eigen verhaal.

Tijd kopen

Is er dan niets goed aan het delen? Natuurlijk wel. Het kan fijn zijn wanneer mensen je helpen en ondersteunen. Afleiding bieden. Maar ik geef je in overweging goed na te denken over wie je het vertelt en vooral wanneer. 

Als de dood jullie niet ogenblikkelijk overvalt, kun je ook nog even wachten met het delen. Daarmee koop je rust. In ieder geval voor een paar weken of zelfs een paar maanden. En ik verzeker je: tijd is in deze periode het meest waardevolle dat je hebt. Tijd voor elkaar en met elkaar. Dan is het wel zo fijn als die tijd ook kwaliteit is. Door even te wachten met delen kun je er dus voor kiezen om, in elk geval buitenshuis, af en toe de realiteit even te ontlopen.

Advies: bezint eer ge begint

Breng niet in een blinde paniek het slechte nieuws naar buiten en: 

  • besef dat je een keuze hebt, 
  • dat je best even kan wachten met informeren 
  • en als je wilt delen: denk na over de vraag wie je het gaat vertellen.

Heb jij andere ervaringen? Of wil je meer weten, voor jezelf of iemand in jouw omgeving? Ik ben benieuwd en hoor je graag!

Margriet Bordes
auteur ‘Praktisch weduwe worden’ keuzespecialist voor partners van een ernstig zieke patiënt en weduwen/weduwnaars

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over het maken van keuzes om het leven als ‘partner van een ernstig zieke patiënt’ of als weduwe/weduwnaar weer op de rit krijgen? Lees dan mijn boek ‘Praktisch weduwe worden’ of neem gerust direct contact met mij op. Meer over mij lees je hier: 👉 margrietbordes.nl

Slecht nieuws: delen of niet?